Istanbul_Sea_View

Istanbul – Två världsdelar i ett land

Besök Turkiets största stad, där du får upptäcka Asien och Europa. Ta en tur med båt på Bosporen som skiljer dessa kontinenter åt.

Istanbul har många berömda sevärdheter och många kända historiska monument, samtidigt som det är en modern stad med shopping och nöje.

Stora Basaren är världens största marknad under tak. Denna enorma basar har nämligen 4000 butiker där du kan hitta alla möjliga sorters fynd, inom kläder, souvenirer, mat och mycket annat.

Istanbul_BazaarIstanbul_Bazaar_2

Blå Moskén är en av de mest populära sevärdheterna i Istanbul. Det är inte svårt att förstå när du kliver in i den mäktiga byggnaden med 20 000 kakelplattor varför den har fått sitt namn. Mitt i moskén finns den stora kupolen som är 43 meter hög. Ett besök i här kommer inte att göra dig besviken.

Istanbul_Blue_Mosque

Hagia Sofia är arkitekturens mästerverk som ursprungligen byggdes till en kristen kyrka, vilket sedan blev en moské. Denna imponerande byggnad är idag ett museum, som har blivit det mest kända landmärket för Istanbul. I detta museum kan du besöka ”den gråtande pelaren”. Där finns nämligen ett litet hål där du sticker in fingret. Pelaren sägs nämligen ha helande krafter, eftersom fingret blir fuktigt. På kvällarna tänds fasaden på byggnaden upp och det rekommenderas starkt att fara dit och titta.

Minifakta
Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme
Flygtid från Arlanda: Ca 4 h
Äta ute: Medelpriset för en tvårätters middag är ca 150 kr per person. En öl kostar ca 20 kr.