Swedavias kaos på Arlanda!

Justitieminister Morgan Johansson (S) varnades redan i januari för att köerna till Säpos kontroll av nyrekryteringar skulle leda till kaos på flygplatserna, rapporterar Dagens industri.

”Konsekvenserna av de anmärkningsvärt långa handläggningstiderna är att samhällsviktiga uppdragsgivare som flygplatser och myndigheter drabbas”, skrev Joachim Källsholm, ordförande för Säkerhetsföretagen, i ett brev.

Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen, är kritisk.

– Det politiska ansvaret för sektorn brister. Ointresset har blivit värre.

Det här är orsaken till kaoset på Arlanda, all personal skall säkerhetskontrolleras av Säpo men handläggningstiden nu är 3-4 veckor. Det innebär att även om man tillsätter mer personal så får de inte jobba förrän de är godkända av Säpo. Att man inte planerat eller tagit höjd för detta tidigt är ett ledarskapsproblem. Likväl som passkaoset inom Polisen så klarar inte Swedavia sitt uppdrag bra. Dags för ett nytt ledarskap?

Vi rekommenderar alla resenärer att vara 3 timmar innan på Arlanda eller köpa till Fasttrack (där det är möjligt) för att kunna passera snabbt. Genomgående biljetter så man slipper checka om bagage och göra ny säkerhetskontroll på Arlanda från Norra Sverige rekommenderas i och med att man nu landar på T5 tills mitten av Juni då T4 öppnar igen.